top of page
  • Országh György

Páska ünnepi áldozat Jeruzsálemben - rendőri szigor mellett


Szigorú keretek között történt egy precedens nélküli történelmi lépés a múlt héten Jeruzsálemben – volt, aki nem tehette meg ugyanezt.

Készen áll az oltár a Páska bárány áldozatra a Szanhedrin pészahi rendezvényén

(Fotó: Adam Propp)

A Páska (Pészah) ünnep alkalmával arról emlékezik meg Izráel népe, hogy az Egyiptomból való szabadulásuk közvetlen előzményeként az egyiptomiakat a tizedik csapásként sújtó elsőszülöttek halála elkerülte őket. Habár ez az egyik kiemelkedő ünnepük, amit mindig családi körben tartanak, a maga teljességében mégsem tudják megünnepelni, hiszen Mózes törvénye szerint a templomban is kellene áldozatot bemutatniuk – ami évezredek óta le van rombolva.

Ez sokak számára mégsem jelenti azt, hogy le kellene mondaniuk erről. A Jeruzsálemben található Templom-hegy régóta politikai, vallási és fegyveres konfliktusok gyújtópontja, amit a hatóságok különböző intézkedésekkel igyekeznek kiküszöbölni, ennek ellenére vannak, akik évek óta ott szeretnének áldozatot bemutatni, a Törvény előírásai szerint, amellyel azt a szándékukat és reményüket is kifejezik, hogy a Templom újra állni fog és újra szolgálhatnak ott Istennek. Ez a cél természetesen többet takar: hisznek benne, hogy a bibliai próféciák szerint a Messiás a templomba fog eljönni, aki elhozza a békét és a virágzó országot – egyértelmű, hogy minél hamarabb látni szeretnék ezeknek a megvalósulását.

A Páskához kapcsolódó egyhetes ünnep hétfő este vette kezdetét, és a Törvényt tisztelő, a próféták ígéreteiben hívő ortodox zsidóság igyekszik többet elérni, mint amennyit eddig tehettek. Habár a régóta húzódó izraeli-palesztin konfliktusok miatt a Templom-hegy és Jeruzsálem óvárosa tiltott hely a vallási rítusok gyakorlására, van, aki ezt is figyelmen kívül hagyva törekszik közelebb kerülni a próféciák beteljesedéséhez.

A rendőrség által elkobzott kecske, amit pészahi áldozatra szántak Jeruzsálem óvárosában (rendőrségi kép / The Times of Israel)

Hétfőn a rendőrök letartóztattak egy zsidó férfit, aki arra készült, hogy egy kecskét áldozzon fel Páska ünnepén. A férfit az utcán állították meg, amint a kezében vitte az áldozatra szánt állatot, és miután a férfit letartóztatták, a kecskét átadták a Mezőgazdasági Minisztérium állatorvosi szolgálatának. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy továbbra is fel fognak lépni mindenkivel szemben, aki megpróbálja megzavarni a nyugalmat és a közbiztonságot az ünnepek alatt.

Miközben ezt a szigort már előző nap, vasárnap is érvényesítették, amikor zsidó aktivistákat tartóztattak le, akik a gyanú szerint önálló Páska áldozatot készültek bemutatni a Templom-hegyen, egy másik, hasonló célú rendezvényen mégis sor kerülhetett erre a rendőrség engedélyével, noha csak pár száz méterrel arrébb.

Az áldozat megtekintésére összesereglett érdeklődők az Óváros zsidó negyedében, 2017. április 6-án (Fotó: Adam Propp)

Pár nappal a fenti incidensek előtt, 2017. április 6-án, csütörtökön egy előadás keretében egy valódi áldozatot mutattak be, és eljátszották a templomi papi szolgálat ehhez kapcsolódó mozzanatait. Habár a Szanhedrin évről évre megrendezi ezt az eseményt, idén először tehették meg ezt egy olyan helyszínen, ahol eddig a szigorú tiltás miatt soha: az Óváros falain belül, a zsidó negyed egyik zsinagógája mellett, ami alig pár száz méterre található magától a Templom-hegytől.

Nemcsak a helyszín kiválasztása történt szigorú kontroll alatt (néhány nappal előtte egy másik helyszínről kellett lemondaniuk, biztonsági intézkedéseket figyelembe véve), ugyanis az ünnepi áldozatot, amelynek során egy bárányt áldoztak fel egy rögtönzött oltáron, nem csupán a Mózesi Törvény előírásai szerint mutatták be, de az Állatorvosi Minisztérium kormányzati képviselője is felügyelte a folyamatot.

Az áldozatra szánt bárányok (Fotó: Adam Propp)

A történelmi jelentőségű esemény, amellyel egy lépéssel közelebb kerültek a hőn áhított Templom-hegyhez, némelyek szemében politikai színezetet kapott, talán a rendezvényen résztvevő és felszólaló Knesszet-tag, Yehudah Glick rabbi miatt is, aki amellett, hogy parlamenti képviselő, a Templom-hegyen való általános imádkozási jog aktivistája is. Akárhogy is, az eredeti, bibliai hangulatot idéző papi öltözetek, korhű kürtök és hangszerek használata, a nagy gonddal kivitelezett ünnepi áldozattal együtt, nagy valószínűséggel magán hordozhatta azt a légkört, ami valóságosabbá tette az összesereglett érdeklődők számára a bibliai időket – és a próféciák beteljesülésének az elközeledtét.

Képgaléria a Breaking Israel News cikkéből:

741 views0 comments

Recent Posts

See All

Prófétai Áhítat, 2017. október 18.

Prófétai Áhítat Faith Tabernacle of Kremmling, ft111.com 2017. október 18. APRÓ JELEK EGY LÁGY SZÉLBEN, MARSHA BURNS: Én népem, sokan szeretnétek fontosabbnak és elevenebbnek érezni magatokat, de arra

Prófétai Áhítat, 2017. október 17.

Prófétai Áhítat Faith Tabernacle of Kremmling, ft111.com 2017. október 17. APRÓ JELEK EGY LÁGY SZÉLBEN, MARSHA BURNS: A szélsőségek idejébe lépsz be most, amikor a környezetedben az emberek a tetteikk

bottom of page